Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov sınırlı formatta müzakerelerde bulundu

GÜNDEM

Olaylar

Akorda

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov sınırlı formatta müzakerelerde bulundu

2024

 

 

 

İkili müzakerelerin ardından resmi bir ziyaret için Kazakistan’a gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akorda’da resmi bir karşılama töreniyle gerçekleştirildi.

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov, resmi heyet üyelerini birbirleriyle tanıştırdı. Şeref kıtası başkanının cumhurbaşkanlarına tebrik mesajı sunması ve iki ülkenin milli marşlarının çalınması.

Daha sonra devlet başkanları arasında dar formatta müzakereler gerçekleşti.

 

Kazakistan lideri, Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin taraflar için özel önem taşıdığını vurguladı.

– Bugün, Kazak-Kırgız ilişkilerinin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracak tarihi bir belge olan Müttefik İlişkilerin Derinleştirilmesi ve Genişletilmesi Antlaşması’nı imzalıyoruz. Popüler bilgelik şöyle diyor: “Kırgız ben kazaktay bir-birine zhakyn halyk zhok” dedi Kassym-Zhomart Tokayev.

Devlet başkanı, Kazakistan’ın çeşitli bölgelerindeki büyük çaplı sellerle bağlantılı olarak sağlanan kardeşçe insani yardım için Sadyr Japarov’a ve Kırgızistan halkına şükranlarını dile getirdi.

Kassym-Jomart Tokayev ikili temasların dinamik gelişimine dikkat çekti. Onun görüşüne göre, aktif siyasi diyalog ve hükümetler arası ve parlamentolar arası yakın ilişkiler özel bir ivme kazandırıyor.

– İkili ticari ve ekonomik işbirliğimiz her geçen yıl daha da güçleniyor. Geçen yıl karşılıklı ticaret cirosu 1,5 milyar dolara ulaştı ve %26 arttı. Bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yönde birçok ümit verici proje de hayata geçiriliyor. Genel olarak ticari ve ekonomik alandaki anlaşmalar uygulanıyor” dedi.

Müzakereler sırasında kültürel ve insani bağların genişletilmesine özel önem verildi.

– Ortak Kültür Günleri düzenlemek artık güzel bir gelenek haline geldi. Eğitim alanında deneyim alışverişinde bulunuyoruz, gençler arasındaki temaslar yoğunlaştı. Bugün Astana’da ünlü Manas anıtının açılışını yapacağız. Bu, Kazak-Kırgız ilişkilerinin yüksek seviyesini doğruluyor, biz onları yeni bir seviyeye taşımakla ilgileniyoruz” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, Sadyr Japarov’un geleneksel dostluğun ve iyi komşuluğun güçlendirilmesine yaptığı kişisel katkıyı son derece takdir ettiğini vurguladı.

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı da Kassym-Jomart Tokayev’e misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

– Kazakistan yakın komşumuzdur, kardeş bir ülkedir ve ana ticaret ortaklarımızdan biridir. Kazakistan dış politikamızda öncelikli bir konudur. Ülkelerimiz arasında siyasi ve bölgesel hiçbir farklılık yoktur. Başkanlığımın ilk günlerinden itibaren uluslararası yapılarda ve Kırgız-Kazak ilişkilerinin genişletilmesine ilişkin konularda bana sürekli destek oldunuz. Sel felaketinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kardeş Kazak halkına mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Ülkelerimiz asırlık dostluk, kardeşlik, iyi komşuluk, ortak kültür, maneviyat ve din bağlarıyla birbirine bağlıdır. Karşılıklı işbirliğimizin ve stratejik ortaklığımızın güçlenmeye devam edeceğinden eminim” dedi Sadyr Japarov.

Ayrıca müzakereler sırasında taraflar siyasi, ulaştırma, transit ve enerji alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi konularını da tartıştılar. Bölgesel ve uluslararası gündemi de değerlendirdik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-i-sadyr-zhaparov-proveli-peregovory-v-uzkom-sostave-dvustoronnim-peregovoram-predshestvovala-torzhestvennaya-ceremoniya-vstrechi-v-akorde-prezidenta-kyrgyzstana-pribyvshego-v-kazahstan-s-oficialnym-vizitom-kasym-zhomart-tokaev-i-sadyr