Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.

  Cumhurbaşkanı <a href="https://twitter.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.
Yayın: 10 Kasım 2022 KÜLTÜR SANAT Google News

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.

10.11.2022
“Kıbrıs Türkü; egemenliğine, hürriyetine ve onurlu geleceğine büyük bir cesaretle sahip çıkmakta, düşüncelerin ve ilkelerinle hareket etmekten bir an bile imtina etmemektedir”
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene katıldı.

Anma töreni, saat 09.00’da protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te tüm ülkede sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.
İstiklâl Marşı ile birlikte bayrakların yarıya indirilmesinin ardından Anıt Özel Defteri imzalandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:
“Aziz Atatürk,
Türk ulusunun, Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak sizi ebediyete intikalinizin 84’üncü yıl dönümünde en derin saygı, özlem ve hürmetle yâd ediyoruz. Bize miras bıraktığınız ilkelere, değerlere ve misyona büyük bir sorumluluk duygusu ve kararlılıkla bağlı olmaya devam ederken, ulusumuzun binlerce yıllık tarihini ve sahip olduğu değerleri en özlü bir biçimde ifade eden özgürlük ve bağımsızlık şiarını rehber edinen Kıbrıs Türkü; egemenliğine, hürriyetine ve onurlu geleceğine büyük bir cesaretle sahip çıkmakta, düşüncelerin ve ilkelerinle hareket etmekten bir an bile imtina etmemektedir. Yakında, 39’uncu yılını kutlayacağımız devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda azim ve inançla çalışmaya devam ediyoruz.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk,
Seni, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını her geçen gün daha büyük bir saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.”

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında, Lefkoşa Girne Kapısı Atatürk Heykeli’nin Kıbrıslı Türkler nezdindeki önemini anlatan bir levha, anıt üzerine monte edildi.
Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Çağın Zort tarafından okunan levha üzerindeki yazı şu şekilde;

GİRNE KAPISI “GAZİ” ATATÜRK HEYKELİ

Bu Anıtsal Atatürk Heykeli, Kıbrıs Türklerinin ısrarlı talebi üzerine Türkiye’den 1963 yılında hediye olarak gönderilmiş, bugünkü yer ve kaidesine 29 Ekim 1963’te konarak açılmıştır. Rumların, adanın değişik yerlerine Makarios ve Rum yöneticilerinin heykellerini dikmesine karşılık Kıbrıs Türkleri de Ata’nın heykelinin dikilmesini arzulamış; ilgililerin girişimi, kurumların ve Kıbrıs Türklerinin maddi, manevi desteği ve Türkiye Balıkesir Atatürk Anıtı Yaptırma Derneği’nin aracılığıyla heykeltıraş Hüseyin Gezer’e, 3 metre 60 santim boyutundaki Atatürk Anıtı yaptırılmıştır.

Girne Kapısı Atatürk Heykeli’nin adaya getirilmesine Rumlar tepki göstermiş ve Limasol’dan Lefkoşa’ya taşınırken onu bombalama tehdidinde bulunmuşlardı. TMT tarafından kara yoluyla koruma altında Lefkoşa’ya getirilen heykel, şimdi dikili olduğu mevkiye yerleştirildikten sonra, Rum sabotajlarına karşılık 21 Aralık 1963’e kadar mücahitler tarafından etrafında nöbet tutularak korunmuştur.

22 Aralık 1963 sabahı zırhlı araçlarla Lefkoşa’nın Türk bölgesine giren EOKA’cı polisler, Atatürk Anıtı’nı makineli tüfekle kurşun yağmuruna tutmuştur. Bundan ötürü Lefkoşa Girne Kapısı Atatürk Heykeli’miz “Gazi” bir abidedir, kurşun izleri heykelin üzerinde mevcuttur.
Atatürk Heykeli’nin 29 Ekim 1963’teki açılışına Kıbrıs Türkleri yoğun bir katılım sağlamış ve o gün bir bayram havası esmiştir.
Kıbrıs Türk halkı Atatürk’ten, Atatürk Heykeli’nden ve Anavatan Türkiye’den aldığı güçle, şanlı mücadelesini taçlandırmıştır. 1963’ten bugüne Atatürk’ün ve Atatürk Anıtsal Heykeli’nin gölgesi, Kıbrıs Türklerine ışık olmayı sürdürmektedir.

Sanki yer yerinden oynadı,
Tanrım o ne sevinç, ne heyecandı,
Atatürk karşımızda işte,
Sivil elbiseler içinde.
Zarif bir palto giymiş üstüne,
Öylesine yakışıklı, öylesine güzel,
Bakıyor gülümseyerek
Kıbrıs Türklerine…
(Şair Özker Yaşın’dan)

10 Kasım 2022

Bu yazı KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından 10 Kasım 2022 tarihinde düzenlenip yerine yerleştirilmiştir.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Fethi Oltulu, 39’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Hasan Paçalı, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bakanlar, siyasi parti yetkilileri, dernek temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-ulu-onder-mustafa-kemal-ataturkun-vefatinin-84uncu-10390

 

 

Son Güncelleme: 10 Kasım 2022