Премиерът Кирил Петков: Промяната идва и то в правилната посока

DÜNYA EĞİTİM EKONOMİ GÜNDEM KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SAĞLIK SİYASET SPOR TEKNOLOJİ

 

Премиерът Кирил Петков: Промяната идва и то в правилната посока
22.03.2022

Правителството отбелязва 100 дни от встъпването си в длъжност. По този повод министър-председателят Кирил Петков направи изявление, отправено към българските граждани.

„В деня, в който се заклехме, КЕВР предложи огромно увеличение на цената на газа и тока, точно в началото на отоплителния сезон, а цените на електроенергията на световните пазари започнаха да се покачват. 100 дни по-късно обаче КЕВР има ново ръководство, което следи цените да не се качват неоправдано в полза на определени производители“, заявява в началото на изявлението си премиерът. Петков е категоричен, че вече 100 дни кабинетът задържа цените на тока за битовите потребители на нивата от лятото на миналата година, а през април кабинетът ще продължи да осигурява огромна финансова подкрепа за бизнеса с нов по-висок таван.

Правейки равносметка на свършеното, министър-председателят акцентира още върху резултатите от овладяването на здравната криза, причинена от „Омикрон“, върху организацията на нашата държава за осигуряване на помощ на бягащите от войната в Украйна и върху успешното приключване на техническите въпроси по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

„В сферата на корупцията борбата е трудна. Реално ние нямаме работеща прокуратура и стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска. 100 дни по-късно сме на път да закрием порочно работещите Специализиран съд и прокуратура, готов е законът за разследващите функции на КПКОНПИ. Г-н Цацаров вече не оглавява тази комисия“, отчита премиерът Кирил Петков.

Пред българските граждани министър-председателят посочва силната съпротива, която среща кабинетът в работата си в името на обществения интерес. „Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва – с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока“, категоричен е премиерът Кирил Петков.

Цялото изявление на премиера Кирил Петков:

100 дни управление, 100 кризи, но реално 100 стъпки към промяната

В деня, в който се заклехме, КЕВР предложи огромно увеличение на цената на газа и тока точно в началото на отоплителния сезон, а цените на електроенергията на световните пазари започнаха да се покачват.

100 дни по-късно обаче КЕВР има ново ръководство, което следи цените да не се качват неоправдано в полза на определени производители. Вече 100 дни задържаме цените на тока за битовите потребители на нивата от лятото, а през април ще продължим да даваме огромна финансова подкрепа на бизнеса с нов по-висок таван. Да, цените на тока са по-високи заради огромния скок на световните пазари, но все пак успяхме да омекотим удара на европейската енергийна криза за българските граждани и бизнес.

В това време „Омикрон“ завладяваше страната. Направихме нов модел, съгласно който затварянето на страната и бизнеса да се извършва на база заети интензивни легла и така реално не стигнахме до нови затваряния на икономиката или учебните заведения. От вчера даже няма зелен сертификат. 100 дни по-късно поредната криза е овладяна, но не защото просто така се случи, а заради голямата работа, извършена от здравните власти.

Приехме бюджет, който за пръв път е истински бюджет на растежа, с огромни капиталови инвестиции, инвестиции в човешки ресурси, бюджет, съгласно който средната учителска заплата бе увеличена със 125 %, бюджет, въз основа на който няма пенсионери под линията на бедност в България.

Започна и войната в Украйна. С огромни усилия изработихме чисто нов начин за приемане и настаняване на бежанци с работещи пунктове на границите в координация с хотелите и бюрата по труда. Настанихме майките с деца не в лагери, а в нормално място за отсядане – нещо, което не е правено преди.

Във външната политика станахме предвидим партньор в ЕС и НАТО. Говорим в един глас с нашите съюзници, предоставяме хуманитарни помощи, отзовахме 10 руски шпиони. Защитаваме и работим с нашите европейски партнори за единен отговор към войната. За 100 дни напреднахме в нашите отношения с Репубилка Северна Македония, направихме планове за общи енергийни проекти с Гърция. Работим по съвместни проекти със Сърбия, Румъния и Турция.

Планът за възстановяване и устойчивост е технически завършен и ще бъде подписан в следващите три седмици. Благодарение на работата на кабинета, вече не се предвижда спешно затваряне на нашите въглищни централи, 100 дни по-късно България няма да изгражда поредния газов проект, който да ни направи по-зависими от Русия. 100 дни по-късно Планът за възстановяване запазва националните източници на енергия, залага на инвестиции в най-големия иновативен проект за батерии в Европа, които ще се произвеждат в България от международни инвеститори. Планът осигурява и финансиране за проучвания в сферата на геотермалната енергия, използвайки минералната вода и за зелена енергия. България за пръв път върви по пътя на енергийна диверсификация и независимост. За 100 дни гръцката връзка напредна по-бързо, отколкото в последните 12 години.

Световната енергийната криза доведе и до инфлационна криза. Цените на всички стоки се покачват заради външната инфлация, която залива цяла Европа. Но в четвъртък България ще предложи на Европейския съюз да купува заедно газа и да въведе таван на цената на газа, което ще доведе до по-ниски цени не само на газа, но и на тока. За пръв път от много време България не е мълчалив участник в европейските процеси, а нашите идеи се обсъждат на масата на европейските лидери. Ако това предложение се приеме, натискът върху цените веднага ще намалее. Европейската инфлация трябва да се бори заедно от всички в Европа, за да има реален ефект.

В сферата на корупцията, борбата е трудна. Реално ние нямаме работеща прокуратура и стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска. 100 дни по-късно сме на път да закрием порочно работещите Специализиран съд и прокуратура, готов е законът за разследващите функции на КПКОНПИ. Г-н Цацаров вече не оглавява тази комисия. Ръководството на „Булгаргаз“ вече не взима решения в ущърб на българските граждани. И въпреки че много от нашите съграждани се разочароваха, че задържането на Борисов беше само за 24 часа, реално тази малка стъпка отключи много други процеси. От четвъртък има още два сигнала за корупция по високите етажи на бившата власт, прокуратурата беше сложена пред прожекторите и ясно се видя дори от нашите европейски партньори, че тази прокуратура е адвокат на корупцията в България. 100 по-късно хората видяха, че в България няма недосегаеми и че това правителство не го е страх! 100 дни по-късно правителството ще представи законопроект за създаване на независими разследващи структури към европейските делегирани прокурори. 100 дни по-късно Базелският институт за добро управление бе привлечен да обучава българската администрация как да работи по-ефективно при възстановяване на активи, придобити по незаконен начин.

Всичко това се случи в последните 100 дни, докато много се опитват да ни охулят, пречат, спрат. Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва, с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока. Благодаря Ви!

Видео

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-kiril-petkov-promyanata-idva-i-to-v-pravilnata-posoka