Aikol Manas anıtının açılış törenine Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları katıldı

GÜNDEM

Olaylar

Astana, Kazakistan

Aikol Manas anıtının açılış törenine Kazakistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanları katıldı

2024

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Sadyr Japarov, Astana’da Aikol Manas anıtının açılışını görkemli bir şekilde yaptı.

Devlet Başkanı konuşmasında, başkentte böylesine görkemli bir anıtın inşa edilmesinin, Kazak halkının kardeş Kırgızistan’a olan derin saygısının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

 

– Bildiğiniz gibi iki yıl önce Bişkek’te büyük Abay’ın anıtının açılışı yapıldı. Açılış törenine özel olarak katıldım. Bu tür iyi girişimler şüphesiz ülkelerimiz arasındaki dostluk bağlarının güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, bin yıllık bir geçmişe sahip olan ve tüm insanlığın manevi yaşamında özel bir yere sahip olan “Manas” destanının sadece Kırgızistan’ın değil, tüm Türk halkının eşsiz bir mirası ve paha biçilmez hazinesi olduğunu vurguladı. insanlar.

– Zamana direnen ve günümüze kadar ulaşan bu ünlü destanın korunmasına Kazak bilim adamlarının büyük katkısı oldu. Bunların arasında Shokan Ualikhanov, Muhtar Auezov ve Alkey Margulan gibi seçkin şahsiyetler var” dedi.

İki ülkenin ortak kültürel mirasına dikkat çeken Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan ve Kırgızistan’ın ünlü isimlerinin birbirlerine her zaman samimi bir şekilde destek verdiğine dikkat çekti. Devlet başkanı, Kazakistan halkı adına, sel felaketiyle mücadelede ülkemize sağlanan yardımlardan dolayı Kırgızistan halkına derin şükranlarını dile getirdi.

– Başkentimizde dikilen bu mimari eser, Türk halklarının ortak köklerini yansıtmaktadır. Bu sadece Manas’ın değil, Kazaklarla Kırgızların ebedi kardeşliğinin de anıtıdır. Ülkelerimiz arasındaki dostluğun bozulmayacağından eminim” diye konuştu.

 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, “Manas” destanının Kırgız halkının tarihi ve manevi mirası olduğunu kaydetti.

– Elbette, Kazak halkının seçkin şahsiyetlerinin eşsiz destansı eser “Manas”ın incelenmesine katkısı küçümsenemez. Destanın bilimsel kaydını ilk yapan ünlü Kazak bilim adamı Shokan Ualikhanov oldu. Büyük yazar Muhtar Auezov’un Manas hakkındaki ilk monografisi geniş çapta tanındı. Bugün Kırgızistan ve Kazakistan için tarihi bir gün. Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Aikol Manas anıtının Kazak topraklarında açılmasının iki ülkenin kardeşliğini bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Sadyr Japarov, tüm Kırgız halkı adına Kassym-Jomart Tokayev’e ve Aikol Manas anıtının açılışında emeği geçen vatandaşlara şükranlarını sundu.

Törene resmi heyet üyeleri ile Kazakistan ve Kırgızistan’ın yaratıcı aydınlarının temsilcileri katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezidenty-kazahstana-i-kyrgyzstana-prinyali-uchastie-v-ceremonii-otkrytiya-pamyatnika-aykol-manasu-1932716